TÉBLÁB AMI

„Több mint iskola”

Reméljük, hogy a Tébláb nem „csak” iskola, hanem egy olyan civil közösségi tér, ahol a gyerekek, szülők, pedagógusok közösen élik meg a hétköznapok és az ünnepnapok örömeit és megpróbáltatásait.

A TÉBLÁB Alapfokú Művészeti Iskola intenzíven fejlődő művészeti csoportosulásként néhány év alatt meghatározó szerepet vállalt és kapott Budapesten.

Célunk művészetértő és - kedvelő, nyitott fiatalok nevelése a dél-pesti régióban. Legfontosabb feladatunknak a magyar és a velünk együtt élő népek autentikus kultúrájának megismerését, megismertetését tartjuk. A tánc és a társművészetek nyelvén keresztül nevelünk emberségre, szeretetre, a múlt tiszteletére.

Az intézményünk megálmodója, jelenleg a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnöke: Vörös Árpád néptánc pedagógus, koreográfus, aki 1998-ban munkásságáért Művelődésért, 2016-ban Pro Urbe díjat kapott. Igazgató: Gorácz József néptánc pedagógus, koreográfus, aki 2016-ban munkásságáért Művelődésért díjat kapott.

2002-ben a Tébláb kollektíváját Budapest Főváros Önkormányzata „Budapestért” díjban részesítette. 2006-ban pedig Budapest XVIII. Kerületének képviselőtestülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata PRO URBE - Díjat adományozott az iskolánknak.

A Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola 10 éves művészeti munka folytatásaként 1999-ben alakult meg a néptánc oktatására, és mára közel 300 gyermeket tanító komplex művészetoktatási intézménnyé vált.

Jelenleg néptánc tanszakunk működik. Az oktatás délutáni órákban heti két alkalommal folyik. A tanév bemutató vizsgával zárul, az éves munka eredményéről bizonyítványt kapnak a diákok.

Tanáraink szakképzett Magyar Táncművészeti Főiskolát végzett pedagógusok, szakmájuk kiváló művészei.

Intézményünkben 6-22 éves gyermekek, fiatalok tanulhatnak. A művészet mindenkié, s a művészeti nevelésnek, mint az oktatás egészének is meg kell felelni az élethosszig tartó tanulás követelményeinek. Ennek érdekében a dél-pesti régió számos óvodájában jelen vagyunk, illetve két szülői tánccsoport is működik a Tébláb Művészeti Iskolát fenntartó, Tébláb Táncművészeti Alapítvány közreműködésével.

Vendégszereplések:

Évente 20-30 alkalommal szerepelünk a dél-pesti régió ünnepi programjain, valamint számtalan meghívásnak teszünk eleget különféle kerületi, megyei és országos rendezvényeken. Iskolánk diákjai különböző rangos hazai és külföldi fesztiválok sikeres résztvevői.

Az elmúlt években több nemzetközi fesztivál meghívottjai voltunk; szerepeltünk Törökországban, Finnországban, Hollandiában, Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Macedóniában, Németországban, Lengyelországban, Szerbiában, Bulgáriában, Erdélyben és Kárpátalján.

A határon túli magyarokkal kiépített együttműködésnek köszönhetően közösen megélt fesztiválok sora jellemzi munkánkat.

Mindennapjaink során is igyekszünk hangsúlyt fektetni a hagyományápolásra, a hagyományteremtésre. Rendszeresen megtartjuk és megünnepeljük az évkör ünnepeit.

Ilyenek például:

A kötelező iskolai tanórákat számos programmal egészítjük ki.

Ilyenek például: